Bemutatkozás

Közhasznú egyesületünk 2009. január 26-án alakult, amely kulturális és környezetvédelmi civil szervezet. Az egyesület magja a Szeret zenekar, amely a Duna mellékfolyójáról kapta a nevét, jelezve a különböző kárpát-medencei zenei kultúrák között meglévő zenei kapcsolatok, párhuzamok hiteles bemutatásának fontosságát, az itt élő nemzetek és kisebb etnikai közösségek közös zenei hagyományát.

Zenekarunk egyik fontos céljának tekinti Lajtha László zeneszerző és népzenekutató munkásságának széleskörű bemutatását, hogy együtt említsék Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett. Koncertek, táncházak és ismeretterjesztő előadások révén szeretnénk a Budapest környéki településeken élő emberek és családok kulturális igényeinek kielégítését. Az egyesületünk tagjai személyesen is érintettek az alábbi településeken: Budakalász, Nagykovácsi, Perbál és Zsámbék. Az itt működő néptáncegyüttesek és néptánctanárok jelentős munkát végeznek hosszú évek óta művészeti iskolákban és néptánc szakkörökön, ezért folyamatos az igény a rendszeres családi táncházakra.

A névválasztás másik oka, hogy felhívjuk a figyelmet lételemünk, a víz tisztaságának megóvására és annak célszerű, takarékos felhasználására.Erdei iskolai programunkban a környezettudatos fogyasztói szemlélet oktatását, a megújuló energiaforrásokat felhasználó technológiák megismertetését és széleskörű elterjesztését kívánjuk elősegíteni. A tájvédelmi túrák és biciklitúrák révén pedig nemzeti parkjainkat szeretnénk népszerűsíteni. Az iskolánkat a Tolna-megyei Dúzson, a forrásokkal teli egykori királyi vadászterület mellett kívánjuk létrehozni, vadregényes környezetben a szekszárdi borvidék szomszédságában.